Efter något år på dialysmottagningen på Blocket i Lund hade jag studerat de olika aspekterna med dialysen, behandlingarna och övriga maskiner på mottagningen. Jag kunde introducera läkarkandidater, lugna kollegor på mottagningen och jag kunde även förklara de tekniska aspekterna med vissa undersökningae och behandlingar för personal. En sådan undersökning var recirkulations- och flödesmätningarna inuti AV-fistlar som gjordes regelbundet.

Under samma period hade jag återhämtat mig tillräckligt från haveriet 2009 och återerövrade gamla färdigheter och kunskaper i maklig takt. Latex stod på tur och detta sammanfallande ledde (såklart) till att jag skrev en artikel om Transonicmätningarna för att personal som undrade om dessa snabbt skulle kunna läsa min knapphändiga förklaring.

Artikelns fokus (och värde) ligger i diskusionerna och förklaringarna om de olika recirkulationsmätninarna med Transonicmätaren respektive Fresenius 5008. Det är först på senare tid flödesmätningarnas mysterium har börjat klarna. Jag kommer att skriva om avsnittet om detta vid tillfälle. Tills vidare får eventuella läsare hålla tillgodo med min placeholdertext från 2011.

Artikeln finns att läsa här